SKADEFOREBYGGING

Tekst og foto: Hogne Worren

Foredrag med fysioterapeut Christian Gjerde og Ole Kristian Blindheim om skadeforebyggende tiltak, med fokus på risikofaktorer, skademekanismer med særlig vekt på fotball.
Emnene skadeforebygging:
• Oppvarming.
• Varsellamper i forhold til når skader nærmer seg
• Trenerens måte å påvirke skadesituasjonen. ...

 

Klubbhuset ble nesten for lite og folk stod langs vegger og nesten ut i gangen! Langt over 100 spillere, trenerer, ledere og andre var tilstede.

Temaet er også viktig og et punkt som klubben har jobbet aktivt med og som er tema hele året.

Det hersker ingen tvil om at man kan lære mer og det tror vi man fikk økt sin kunnskap der herrene på en rolig, pedagogisk og fin måte fikk fortalt omverden om alle farer!

Vi kjenner jo alle til muskelskader, overtråkk , god gammeldags lårhøne, kneskader og ryggsmerter.

En god oppvarming kan redusere antall skader med hele 50%. Et høyt tall og det holder ikke med et par drag rundt bana dere! Bruk minimum 15 minutter og gjør utslag og diverse øvelser som gjør at man er klar for spill økten senere.

Hamstring skader står for hele 83% av skadene og det tar relativt lang tid å lege, 6-8 uker.

Styrketrening er ansett som ekstremt viktig for å unngå skader, men her må man tilpasse dette til hver enkelt og ikke minst til alder. Det må også passes på at bruker rett teknikk og det må trenes riktig. Bruke hodet når man tilrettelegger for denne type trening. Man oppnår også bedre hurtighet  og utholdenhet.

Da er god gammeldags uttøyning mer bortkastet og dette reduserer heller ikke antall skader. Det reduserer heller ikke stølhet og en blir heller ikke raskere av det så her har vi pratet tull i flere år..

Skadde spillere blir ofte glemt og der har vi mye å lære! Vi må aktivisere og tilrettelegge lett trening slik at man er rundt laget.  Man må ikke begynne på igjen for tidlig da kan det bare bli vondt verre. Spilleren selv må kommunisere dette og det er alltid et problem siden de alltid vil spille.

Treneren ,spiller og medisinsk personell bør sammen legge en plan for hvordan man skal angripe dette. Det er spesielt viktig om man spiller på flere lag, og er med på Idrettslinjen eller kretslag. Da må disse ta hensyn noe de ofte ikke gjør. Også spillere fra lavere divisjoner opplever det som om at det ikke er så nøye mens Aafk har f.eks en helt annen aksept og plan med dette. Våre spillere er like viktige som deres spillere når det kommer til å behandle en skade ha det klart !Det er her viktig å tenke langsiktig og at hver enkelt kommer tilbake snarest mulig.

Husk at spilleren opplever press fra ulike hold og vil alltid spille..Derfor må man ha en plan med det hele og det er trenerens sitt ansvar og dette må man være bevist på.

Treneren skal også oppdage og forebygge skader ved å foreta hopptester, Nordic hamstring test, stabilitetsøvelser og oppbygging av beinstyrke.

Fokus fysikalske er Blindheim sin valgte partner på dette området og de vil ivareta de som er skadet på beste måte. Vi håper at egentlig så få som mulig må besøke dem, men skulle skaden skje så er de klar til å hjelpe!

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift